Στη Βασιλίτσα «φωλιάζουν» αρκετά Βλαχοχώρια, όπως η Σμίξη, Αβδέλα και Δίστρατο που είναι και το μοναδικό χωριό με μόνιμους κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή της βόρειας Πίνδου, περιλαμβάνει πολλές γνωστές αλλά και άγνωστες ομορφιές που περιμένουν τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει όλες τις εποχές του χρόνου. Ο «άρχοντας» Σμόλικας με την πασίγνωστη Σαμαρίνα, η περιοχή του Όρλιακα με το χωριό Σπήλαιο, η Βάλια Κάλντα με τα χωριά της Βοβούσας, Περιβόλι και Αβδέλα και δεν ξεχνάμε το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας. Μια περιοχή που προσφέρει άπειρες συγκινήσεις και δραστηριότητες στη φύση, στα ποτάμια και στις κορυφές της!

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στην περιοχή, ξεκινώντας από το αγαπημένο μας βουνό, αλλά καταλήγοντας στην ευρύτερη περιοχή η οποία είναι ένας «ξεχασμένος παράδεισος» για εναλλακτικές δραστηριότητες!

Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει καλύτερα στη περιοχή κατά τη γνώμη μας, είναι το ποδήλατο (είτε βουνού, είτε κούρσα), η πεζοπορία, (hiking/trekking) και φυσικά, χειμερινές δραστηριότητες όπως αλπικό Ski & Snowboard στο ΧΚ Βασιλίτσας, αλλά ορειβατικό σκι καθώς και πεζοπορικές διασχίσεις με χιονορακέτες. Με όλες αυτές τις δράσεις ασχολούμαστε αρκετά χρόνια τώρα στη περιοχή, και αυτές θα σας παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά. Την ευρύτερη περιοχή και από τη μεριά της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας, τη διασχίζουν κάποια από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, όπως ο Αώος και ο Αλιάκμονας, όπου γίνονται, καταβάσεις με ράφτινγκ αλλά και καγιάκ σε πολλούς από τους παραπόταμους τους.

Πάμε λοιπόν,

Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να την κάνει ο καθένας. Διαλέγουμε διαδρομές που να ταιριάζουν τη φυσική μας κατάσταση και έτσι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πραγματικά ένα μέρος, τη φυσική του ομορφιά, την ιστορία του, τα χωριά του. Στη Βασιλίτσα, δυστυχώς πολλά μονοπάτια, έχουν καταστραφεί, κυρίως χαμηλά που ένωναν χωριά, αλλά στο ορεινό ανάγλυφο υπάρχουν πολλές επιλογές για λίγο πιο έμπειρους πεζοπόρους. Την περιοχή τη διασχίζει και το διεθνές μονοπάτι Ε6, το οποίο μπορει να το βρει κανείς σε 2 παρακλάδια του, ξεκινώντας από Σαμαρίνα μέχρι το Μέτσοβο, διασχίζοντας τη Βασιλίτσα και τη Βάλια Κάλντα.

Με κέντρο το ορεινό καταφύγιο της Βασιλίτσας μπορούν να γίνουν πολλές διαδρομές στα ψηλά του βουνού. Μερικές όμορφες επιλογές σας δίνουμε παρακάτω.

ΧΚ Βασιλίτσας – Αβδέλλα
Αυτό είναι ένα παρακλάδι του Ε6, και διασχίζει τη Βασιλίτσα με επιλογή είτε από την κορυφή, είτε ακολουθόντας το παλιό κτηνοτροφικό μονοπάτι. Η διαρκεια του είναι 5-6 ώρες και είναι διάσχιση, δηλ. πρέπει κάποιος να οργανώσει τη μεταφορά του για να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.

Διστρατο – Κορυφή Βασιλίτσας – ΧΚ Βασιλίτσας
Μια άγνωστη διαδρομή πάνω στη ράχη του Λέσιου, με καταπληκτική θέα σε όλη την Πίνδο, σχεδόν σε όλη τη διαρκεια της διαδρομής. Σχετικά δύσκολη με αρκετή υψομετρική διαφορά.

Καταφύγιο – Γομάρα – Λίμνη Διστράτου – Καταφύγιο
Μια κυκλική διαδρομή στη κοντινή κορυφή Γομάρα σε συνδιασμό με την αλπική λίμνη Διστράτου. Όμορφη και σχετικά εύκολη διαδρομή, που μας φέρνει σε αλπικά τοπία και με όμορφη θέα!

Πιο μακριά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν βάση και άλλα καταλύματα που είναι διάσπαρτα στα χωρια, Πολυνέρι, Σμίξη.

Χωριό Σπήλαιο – Γεφύρι Πορτίτσας
Στα βουνά του Όρλιακα, σε ένα πραγματικό «καταφύγιο», από βράχια, βρίσκεται το χωριό Σπήλαιο. Μέσα από την πλατεία του χωριού, ξεκινάει ένα καλντερίμι, το οποίο ανακατασκευάστηκε πρόσφατα, ίσως ότι πιο αξιόλογο έχει γίνει στην περιοχή από πλευράς μονοπατιών τα τελευταία χρόνια. Η κατάληξη του είναι το εντυπωσιακό γεφύρι Πορτίτσας στο ομώνυμο στενό φαράγγι. Ευκολη πεζοπορία για όλους!

Σαμαρίνα – Διστρατο – Βοβούσα – Μέτσοβο
Μια διασχιση που γίνεται σε 3 η 4 μέρες, μέσα σε δάση πεύκων, και ρεματιές. Κινούμαστε συνεχώς πάνω στη κοιλάδα του Αώου, και διασχίζοντας τη Βάλια Κάλντα, καταλήγει στο Μέτσοβο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής επαναχαράκτηκε πρόσφατα, από εθελοντές του Διστράτου και φίλους από άλλες περιοχές, δίνοντας ζωντάνια σε ένα πανέμορφο μονοπάτι!

Κορυφές Σμόλικα
Το κλασσικό μονοπάτι ξεκινάει από τη Σαμαρίνα και μετά από αρκετές ώρες φτάνει στη κορυφή του ψηλότερου βουνού της Πίνδου, μια διαδρομή, βασισμένη σε κτηνοτροφικά μονοπάτια, διασχίζει δάση μαύρης πεύκης, ενώ συναντάμε στα μεγαλύτερα υψόμετρα τα εντυπωσιακά ρόμπολα! Αφου κάποιος πατήσει την κορυφή, τότε μπορεί να συνεχίσει μέχρι και τα χωριά της Ηπείρου, Πάδες και Παλιοσέλι.

Για ποδήλατο;;

Το ποδήλατο βουνού, είναι μια πιο εξειδικευμένη δραστηριότητα, όμως συνεχώς κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς! Το μέρος είναι ίσως από τα καλύτερα πεδία για mtb (ποδήλατο βουνού) στην Ελλάδα και οι διαδρομές άπειρες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να κινούμαστε σε μέρη όπου δεν έχει τσοπανόσκυλα, μιας που η περιοχή έχει ακόμα πολύ ζωντανή με την κτηνοτροφία. Εμείς κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Pindos Crossing, μια πολυήμερη εξόρμηση στα δάση της περιοχής.

*Tip Οι περισσότερες διαδρομές γίνονται άφοβα από τη μεριά του Διστράτου το καλοκαίρι μιας και τα τσοπανόσκυλα από τη μεριά εκείνη είναι λιγότερα.