Βαθμοί δυσκολίας δραστηριότητας

Ο βαθμός δυσκολίας στη δραστηριότητα σε ορεινό ανάγλυφο (λόφους, δάσος) μετριέται καλύτερα σε ώρες, αφού η απόσταση είναι σχετική. Η διαβάθμιση βέβαια σχετίζεται και με το ανάγλυφο της περιοχής που κινούμαστε. Όταν το έδαφος είναι πετρώδες, ανηφορικό η σαθρό, καλύπτουμε  τις αποστάσεις πιο αργά. Για αυτό το λόγο στις πεζοπορίες δεν έχει και τόσο νόημα να αναφέρουμε την απόσταση παρά μόνο τη διάρκεια, που και αυτή δεν μπορεί να είναι ακριβής, πάντα κατά προσέγγιση. Έτσι λοιπόν η σχέση εδάφους και διάρκειας μας δίνει τη δυσκολία κάθε πεζοπορίας ή προγράμματος.
Βαθμός Δυσκολίας 1
Εύκολες πεζοπορίες που μπορεί να κάνει ο καθένας που έχει καλή υγεία! Περίπου 2-4 ώρες τη μέρα, σε σχεδόν επίπεδο και καλά χαραγμένο μονοπάτι ή δρόμο. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός.
 
Βαθμός Δυσκολίας 2
Σχετικά εύκολες πεζοπορίες σε λόφους, με καλά χαραγμένα μονοπάτια, διάρκειας 4-6 ώρες. Ο κάθε υγιείς και με μια φυσιολογική κατάσταση μπορεί να συμμετέχει. Καλό είναι να έχουμε καλά ορειβατικά παπούτσια.
 
Βαθμός Δυσκολίας 3
Πεζοπορίες σε λόφους ή και πιο ορεινές περιοχές 5-7 ώρες. Περιλαμβάνει ίσως και κάποιες απότομες ανηφόρες ή κατηφόρες. Χρειάζεται καλή υγεία αλλά και καλή φυσική κατάσταση. Απαραίτητα τα καλά ορειβατικά μποτάκια.
 
Βαθμός δυσκολίας 4
Περιλαμβάνει μεγάλες πεζοπορίες από 6-8 ώρες με αρκετά μακριές ανηφόρες ή κατηφόρες. Συνήθως μεγάλες υψομετρικές διαφορές και κίνηση σε αλπικό πεδίο. Καλή φυσική κατάσταση καθώς και γυμνασμένα πόδια, γόνατα. Απαραίτητος ορειβατικός εξοπλισμός, ανάλογα ρούχα και παπούτσια.