Διήμερη πεζοπορία στη Βασιλίτσα

Διήμερη διάσχιση στη Βασιλίτσα Πλατεία ΑβδέλαςΉταν διακαής πόθος πολλών χρόνων αυτή η συγκεκριμένη διάσχιση. Να περπατήσουμε τη χαρακτηριστική ράχη από το «Λέσιο» προς Δίστρατο. Χρόνια τώρα την κοιτάμε χειμώνα-καλοκαίρι, κάποιοι την έχουν κατέβει και χιονοδρομώντας, κάποιοι με τα πόδια. Αυτό το μονοπάτι βάζει το Δίστρατο στον πεζοπορικό χάρτη μαζί με το Ε6 που το διασχίζει.

Η Βασιλίτσα εκτός από το χιονοδρομικό έχει τεράστιες δυνατότητες και για πεζοπορία και για μεγάλες διασχίσεις. όπως και για ποδηλατικές διαδρομές!

Πάντα τη συνδυάζαμε με χειμερινές δράσεις όπως χιονορακέτες και ορειβατικό σκι, αλλά τώρα ήρθε η ώρα για μια μεγάλη διάσχιση όλου του όγκου του βουνού από άκρη σε άκρη! Έτσι σχεδιάσαμε τη διαδρομή από Αβδέλα Διήμερη διάσχιση στη Βασιλίτσα 1προς χιονοδρομικό, με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα στη λίμνη της Γομάρας και στη συνέχεια στο παλιό επίσης κτηνοτροφικό μονοπάτι από Μπότσια για Άσπρες Πέτρες και στη ράχη του Λέσιου, μέχρι το χωριό Δίστρατο.

Το ξεκίνημα έγινε από την Αβδέλα. Μεγάλο Βλαχοχώρι στα 1250μ περίπου, ιδανικό υψόμετρο για ξεκίνημα. Η κεντρική πλατεία του χωριού, όμορφη με τα ξυλόγλυπτα και την βρύση. Λίγος ο κόσμος και μια ανακοίνωση να λέει «όποιος θέλει να συμβάλει για την φύλαξη των σπιτιών τον χειμώνα». Ως γνωστόν πολλά από αυτά τα χωριά των Γρεβενών το χειμώνα ήταν ακατοίκητα. Τώρα μένουν κάποιοι (3-4 ψυχές).Διήμερη διάσχιση στη Βασιλίτσα 7

Το μονοπάτι ξεκινάει ανηφορικά και περνάει δίπλα από πραγματικά μεγάλα μαυρόπευκα και γρήγορα μπαίνει σε δάσος οξιάς. Άμεσα βγαίνουμε σε αλπικά «σιάδια», όπου σχηματίζονται μικρά φιδίσια ρυάκια. Βγαίνοντας στη ράχη στα 1800μ περίπου αντικρίζουμε τον κύριο όγκο της Βασιλίτσας.

Η κορυφή, εύκολα προσβάσιμη αλλά ανηφορική, μας αποζημιώνει, αφού μόλις φτάσαμε ανοίξανε τα σύννεφα και θαυμάσαμε τη θέα. Στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς το χιονοδρομικό κάνοντας μια παράκαμψη μέσα από τις πίστες για να δούμε τη μικρή Δρακόλιμνη της «Γαλανής» και την εποχιακή, που αναπάντεχα είχε νερό, στην βάση του διθέσιου αναβατήρα.

Στη συνέχεια βγήκαμε στη λίμνη Διστράτου στις πλαγιές της Γομάρας, όπου και κατασκηνώσαμε.

Η επόμενη μέρα ξεκινάει ανηφορικά προς Άσπρες Πέτρες, μια βρύση που χρησιμοποιούν ακόμα οι τελευταίοι κτηνοτρόφοι στα ψηλά του βουνού.Διήμερη διάσχιση στη Βασιλίτσα 3

Λίγο πριν, ακολουθούμε την ράχη προς Λέσιο και μπαίνουμε σε μια διαδρομή χωρίς «γραμμένο» μονοπάτι, αλλά πολύ εμφανή, καθώς ακολουθούμε απλά την ράχη. Στο δασωμένο υπάρχει παλιό μονοπάτι που το βρήκαμε με τη βοήθεια και περιγραφή των ντόπιων, το οποίο σημαδέψαμε πρόχειρα, μέχρι να μπει η μόνιμη σήμανση.

Βγαίνοντας στο δρόμο μπορούμε να ακολουθήσουμε το Ε6, που πάει ακριβώς κάτω από την άσφαλτο για το Δίστρατο.

Η Βασιλίτσα και τα γύρω της χωριά Σμίξη, Αβδέλα, Δίστρατο έχουν μεγάλη και αννέγγιχτη ομορφιά.  Ανάμεσα σε Σμόλικα και Βάλια Κάλντα, οι δυνατότητες μιας ήπιας ανάπτυξης με πεζοπορικά/ποδηλατικά μονοπάτια,  Διήμερη διάσχιση στη Βασιλίτσα 8και φυσικά χιονοδρομία με μια σοβαρή και μεθοδευμένη προσπάθεια στο χιονοδρομικό, θα άλλαζαν την εικόνα ερημοποίησης και εγκατάλειψης που δείχνει τώρα.

Ήδη το Δίστρατο με την επαναχάραξη του Ε6 βλέπει κάποια αποτελέσματα στην επισκεψιμότητα. Λίγο παραπάνω ενδιαφέρον χρειάζεται και σωστή δουλειά από γνώστες του αντικειμένου καθώς και  βοήθεια από τους ντόπιους κυρίως!

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δείτε τις φανταστικές εκδρομές που προσφέρουμε

Διαλέξτε την επόμενη περιπέτειά σας στα βουνά μας

...βάσει δραστηριότητας, δυσκολίας κ.α.

Δείτε όλες τις εκδρομές

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ονομα *
Επωνυμο *
Email *
Τηλεφωνο *
Μηνυμα