Σύστημα Βαθμολόγησης Δυσκολίας

Γιατί χρησιμοποιούμε το σύστημα βαθμολόγησης

Η πεζοπορία σε αλπικό έδαφος ή σε ήμιαλπικό (λόφους, δάσος) μετριέται καλύτερα σε ώρες, αφού η απόσταση είναι σχετική. Όταν το έδαφος είναι πετρώδες, ανηφορικό η σαθρό, καλύπτουμε τις αποστάσεις πιο αργά. Για αυτο το λόγο στις πεζοπορίες δεν έχει νόημα να αναφέρουμε την απόσταση παρά μόνο τη διάρκεια, που και αυτή δεν μπορεί να είναι ακριβής, πάντα κατά προσέγγιση. Έτσι λοιπόν διαβαθμίζουμε και τη δυσκολία κάθε πεζοπορίας ή προγράμματος.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι ώρες που αναφέρουμε στις διαδρομές μας είναι μονάχα ενδεικτικές. Ανάλογα την ημέρα, τον καιρό και το έδαφος, οι ώρες μπορεί να είναι λίγο περισσότερες.

Βαθμός: Πολύ Εύκολη

Εύκολες πεζοπορίες που μπορεί να κάνει ο καθένας που έχει καλή υγεία! Περίπου 2-4 ώρες τη μέρα, σε σχεδόν επίπεδο και καλά χαραγμένο μονοπάτι ή δρόμο. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός.

Βαθμός: Εύκολη

Σχετικά εύκολες πεζοπορίες σε λόφους, με καλά χαραγμένα μονοπάτια, διάρκειας 4-6 ώρες. Ο κάθε υγιής άνθρωπος με φυσιολογική φυσική κατάσταση μπορεί να συμμετάσχει.

Καλό είναι να έχουμε καλά ορειβατικά παππούτσια.

Βαθμός: Μέτρια

Πεζοπορίες σε λόφους ή και πιο ορεινές περιοχές, 5-7 ώρες. Περιλαμβάνει ίσως και κάποιες απότομες ανηφόρες ή κατηφόρες. Χρειάζεται καλή υγεία αλλά και καλή φυσική κατάσταση. Απαραίτητα τα καλά ορειβατικά μποτάκια.

Βαθμός: Δύσκολη

Περιλαμβάνει μεγάλες πεζοπορίες από 6-8 ώρες με αρκετά μακριές ανηφόρες ή κατηφόρες. Συνήθως μεγάλες υψομετρικές διαφορές και κίνηση σε αλπικό πεδίο. Καλή φυσική κατάσταση καθώς και γυμνασμένα πόδια, γόνατα. Απαραίτητος ορειβατικός εξοπλισμός, με ανάλογα ρούχα και παπούτσια.

Βαθμός: Πολύ Δύσκολη

Πεζοπορίες μεγάλων διασχίσεων που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, με κατασκήνωση έξω στη φύση. Η πεζοπορία γίνεται σε πετρώδη εδάφη και δύσκολο τερέν, πολλές φορές εκτός μονοπατιών, 6-8 ώρες καθημερινά με κάλυψη μεγάλων υψομετρικών διαφορών, άνω των 1000μ. Χρειάζεται εμπειρία και καλό εξοπλισμό.